Je bekijkt nu 20 May – Zamora

For an English version, please scroll down

Speciaal voor Martinka, mijn trouwste volger, toch nog een bericht over de twee dagen in Zamora. Gisteren en vandaag waren als rendez-vous met Erzja en als rustdagen bedoeld waarna ik de 21e zou doorlopen naar Astorga, op de Via de la Plata.  Omdat we maandag pas terugvliegen naar Amsterdam, hebben we besloten er maar het beste van te maken en deze twee dagen in Zamora te blijven. Het is ook zo’n charmante stad.

Gisteravond heb ik afscheid genomen van Christian. Omdat hij vandaag, 20 mei, jarig is hebben we hem te eten uitgenodigd. Heerlijk gegeten in de binnenstad! Ik zal hem missen als ik binnenkort weer op pad ga! Buén Camino, amigo!

Vanochtend de kathedraal bezocht en daar mijn stempel gehaald voor mijn Credenciál. De oude binnenstad is echt aantrekkelijk, mooie oude kerken, het Parador, mooie trompe l’oeil op de muur en natuurlijk de kathedraal.
Het plein voor het Parador is mooi aangelegd met platanen. Er staan stenen banken en Erzja suggereert dat ik daar ga zitten zodat ze een foto kan maken. Daar zit al een oude baas en als ik naast hem ga zitten begint hij me te stompen en eist dat ik een maskertje op zet. Nou zeg, we zitten hier in de open lucht. Ook na een waarschuwing mijnerzijds blijft hij handtastelijk. Onverstandig van hem, maar na een korte behandeling is de verwachting dat hij binnen enkele weken weer vast voedsel zal kunnen eten.
We besluiten om iets te drinken op de Plaza Mayor. Het eerste terras bevalt ons niet en we lopen dus naar de andere hoek van de Plaza. Daar hoor ik opeens iemand het Wilhelmus fluiten. Hè? Het is Gerhard die mij op 29 april in La Puebla de Almoradiel ook al zo verraste met het Wilhelmus. We begroeten elkaar hartelijk en stellen vast dat toeval niet bestaat!
We hebben een gezellige lunch á trois in, hoe kan het anders, Restaurante Bernardo. Morgen loopt Gerhard door naar Martamonte; dat is vandaag de route van Christian en ik hoop dat ze elkaar weer tegenkomen.
Over een week vervolg ik mijn Camino vanuit Astorga. Ik hoop dat je me dan weer gaat volgen.

The cathedral

 

The square in front of the Parador
The punching bloke before he needed surgery 😁
Erzja and me making one of our notorious selfies
This is a fantastic trompe l’oeil!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Also in Zamora

 

Unfortunately I will have to do without these for a while….

 

 

Especially for Martinka, my most loyal follower, a message about the two days in Zamora. Yesterday and today were intended as rendezvous with Erzja and recovery days and the plan was that I would proceed on the 21st on the Via de la Plata towards Astorga.
Now that we will only fly to Amsterdam on Monday, we decided to stay in Zamora for these two days and make the best of it. After all, Zamora is such a charming city.

Yesterday night I said goodbye to Christian. Because today, 20 May, is his birthday we invited him for a birthday dinner in the old town. I will certainly miss him when I will be back on the road shortly. Buén Camino, amigo!

This morning we visited the cathedral and got the required stamp for my Credenciál. Zamora’s old town is really attractive. Old churches, the Parador, beautiful trompe l’oeil on a wall, and of course the cathedral. The square in front of the Parador is really beautiful; plane trees and stone benches. Erzja suggest that I sit on one of these benches so that she can make a picture. I sit down next to an old bloke who first starts yelling at me that I should be wearing a face mask and that starts punching me.  Hold on here, there is no such requirement, we’re outside. After my warning he keeps on being physical. Not a wise decision! After a short emergency treatment the prognosis is that he will be able to eat solid food again in just a few weeks.

We decide to have a drink somewhere and proceed to the Plaza Mayor. We didn’t like the first terrace where we stopped and moved to the opposite end of the Plaza. And then I here someone whistling our national anthem. Huh?!  It’s Gerhard who surprised me previously, on 29 April in La Puebla de Almoradiel with whistling our national anthem! We great each other heartily and determine that there is no such thing as coincidence.

We enjoy a nice lunch á trois in, could it be different, Restaurante Bernardo.

Tomorrow Gerhard will continue his Camino towards Montamarte. That is the stretch which Christian is walking today and I hope they will meet again somewhere.

In a week I will proceed with my Camino in Astorga. I hope you will be following me again!